Likovni natečaj Rad imam Slovenijo v Evropi

Datum: 30. 3. 2015
 

Nagrade natečaja RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI so podeljene
 
Dvorana Slovenske matice je v petek, 27. marca 2015, gostila mlade z vseh koncev Slovenije. Udeležili so se podelitve nagrad, podeljenih najboljšim likovnim izdelkom mladih na temo domoljubje.
 
Devetindvajset finalistov je prejelo vrečko z darili ter priznanje Domoljub.
 
Šest  nagrajencev pa odhaja na izlet v Bruselj, kjer bodo obiskali Evropski parlament in se srečali s slovenskimi poslanci.
 
Rezultate lahko pregledate v besedilnem poročilu in slikah.
 
Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in se vidimo drugo leto ob novem izzivu!
 
Mojca Škrinjar,
vodja uredniškega odbora spletne strani www.domoljubje.si

 

Projektna skupina izobraževalne spletne strani Šolske sekcije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve www.domoljubje.si pod vodstvom Mojce Škrinjar je še v letu 2014 pripravila razpis, s katerim je povabila mlade umetnike, učence osnovnih šol, da likovno izrazijo misel RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI  in ustvarijo čim izvirnejši logotip (imenovan tudi kot doodle) besede SLOVENIJA.
 
Ocenjevalna komisija Šolske sekcije VSO je ocenila  izdelke, prispele do roka, določenega v razpisu, poslane  iz 17 osnovnih šol v Sloveniji. Na na tečaj je prispelo 110  izdelkov, od tega 37 iz 1. triletja, 48 iz 2. triletja in 25 iz 3. triletja. 
 
Komisija je najprej ocenila  skladnost z zahtevami in pravili natečaja, nato pa ocenila umetniško vrednost- risarske veščine in uporabo barv, ustvarjalnost in originalnost ob upoštevanju prikaza teme tekmovanja Rad imam Slovenijo v Evropi in uporabe logotipa Slovenija ter tudi edinstvenega in neobičajnega pristopa k risanju Slo-dla in izraženost teme natečaja tako v risbi kot podporni izjavi.
 
Komisija je tako izbrala 29 finalistov, njihovi izdelki pa so  bili objavljeni na spletni strani www.milanzver.eu in eppgroup.eu/sl/mep/Milan-ZVER  in na spletni strani www.domoljubje.si, kjer je bilo možno glasovati, število glasov pa je bil  dodatni kriterij končne ocene.
 
29 finalistov je bilo  povabljenih na končni dogodek s podelitvijo nagrad 27. marca 2015 v dvorano Slovenske matice. Uvodni nagovor je imela Mojca  Škrinjar, ki je predstavila idejo spletne strani www.domoljubje.si, ki želi povezati učitelje in učence ter tudi druge državljane v domovinski zavesti  ter delo ekipe, ki je izpeljala zahteven natečaj.
 
Vse prisotne, mlade umetnike, učitelje in starše sta slovesno nagovorila evropski poslanec, dr. Milan Zver, ki je bil pokrovitelj natečaja ter predsednik Združenja za vrednote osamosvojitve, g. Aleš Hojs. V svojih nagovorih sta poudarila, kako pomembna je domovinska zavest za obstoj naroda. Dr. Milan Zver je spomnil, kako so številčni narodi ponosni na svojo domovino, na svojo himno, na domovinske vrednote. Slovenija je v času, ko je bil sam minister za šolstvo, uvedla obvezno izobešanje zastave pred vsemi izobraževalnimi institucijami ter uvedla termin domovinska vzgoja v šolski predmetnik. Povedal je, da je trdna domovinska zavest povezana tudi z blaginjo naroda in spomnil na vse mlade, ki so trumoma odšli v tujino v zadnjih letih ter poudaril potrebo po novem navdušenju, ki motivira vse državljane. G. Hojs je spomnil na  navdušenje, ki nastane v Planici ob uspehih naših športnikov ter obžaloval, da se tako navdušenje nad Slovenijo ne odraža vse leto in obžaloval, da na vse premalo domovih ob slovenskih praznikih visijo slovenske zastave. Predlagal je, da se vsakemu osnovnošolcu ob vstopu v prvi razred podari slovenska zastava.
 
G Hojs in  dr. Zver sta   nato podelila plakete in darila vsem 29 finalistom in njihovim mentorjem.
 
Prisotne je pred najbolj napetim trenutkom, predstavitvijo 6 nagrajencev, ki so dobili  za nagrado izlet v Bruselj z ogledom Evropskega parlamenta, razveselil rock  ansambel Mladi izpod daljnovodov, učencev OŠ Vižmarje Brod iz Ljubljane. Njihov izjemni nastop je veličastni dvorani dodal navdušenje kot že dolgo ne.
 
Dr Zver se je zahvalil  vsem sodelujočim učencem in učenkam, njihovim  mentorjem in mentoricam ter nato izročil vabila na izlet v Bruselj  šestim zmagovalcem in njihovim mentorjem oziroma staršem, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Zverom in drugimi evropskimi poslanci. G. Hojs se je zahvalil tudi projektni ekipi, ki je izpeljala natečaj, in to vse prostovoljno.
 
G Aleš Hojs, dr. Milan Zver in Mojca Škrinjar so poudarili željo, da bi se spletna stran www.domoljubje.si še nadgrajevala, služila kot stičišče učiteljem in učencem ter drugim državljanom, predvsem pa, da bi bile slovenske izobraževalne institucije nosilke domovinskih vrednot.
 
Kljub dežju je ta dan v centru Ljubljane vladala vesela mladost in ponos, ko so se mladi z mentorji in starši pod vodstvom organizatorjev sprehodili mimo ljubljanskih znamenitosti, preden so se podali domov k novim izzivom in ustvarjanju.


_______________________________________________________________________________________


Datum: 24. 3. 2015


Ne da se natančno določiti trenutka, kdaj se rodi LJUBEZEN.

Vsako ljubezen je treba negovati, če je ne,  presahne.

 

Dr. Milan Zver s šolsko sekcijo VSO 

vas vabi na podelitev nagrad  razpisa za

LIKOVNI NATEČAJ DOMOLJUBJE 2014

DOMOLJUBJE: RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI

ki bo v petek,  27. marca 2015 ob, 12.00 uri, v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8/I v Ljubljani.

Nagrajenci boste prejeli  plaketo Domoljub, vrečko daril, vaše risbe pa bodo objavljene na spletnih straneh www.domoljubje.si, milanzver.eu in eppgroup.eu/sl/mep/Milan-ZVER, razglasili pa bomo tudi imena najboljših šestih avtorjev likovnih izdelkov, ki bodo prejeli za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu staršev ali učiteljev, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali  z našimi evropskimi poslanci.

Po prireditvi vas vabimo tudi na kratek sprehod po Ljubljani z ogledom znamenitosti, nato pa na pico v centru mesta.

Veselimo se srečanja z vami!

Mojca Škrinjar                                                                                            Dr. Milan Zver

Vodja šolske sekcije VSO                                                                            Evropski poslanec


_______________________________________________________________________________________

Datum: 24. 3. 2015

Dragi obiskovalci, glasovanje za najboljši izdelek v okviru 1. likovnega natečaja, je zaključeno. Hvala vsem, ki ste oddali svoj glas. Najboljših šest bo prejelo za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu staršev ali učiteljev, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci. 

Rezultati likovega natečaja bodo objavljeni na tej spletni strani.

_______________________________________________________________________________________

Datum: 15. 3. 2015

Obvestilo šolam
 

Ne da se natančno določiti trenutka, kdaj se rodi LJUBEZEN.

Vsako ljubezen je treba negovati, če je ne,  presahne.

 

REZULTATI RAZPISA  ZA 1. LIKOVNI NATEČAJ DOMOLJUBJE 2014

DOMOLJUBJE: RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI

 

Ocenjevalna komisija Šolska sekcije VSO je ocenila  izdelke, prispele do roka, določenega v razpisu, poslane  iz 17 osnovnih šol v Sloveniji. Na na tečaj je prispelo 110  izdelkov, od tega 37 iz 1. triletja, 48 iz 2. triletja in 25 iz 3. triletja. Komisija je najprej ocenila  skladnost z zahtevami in pravili natečaja, nato pa ocenjevala:

§  Umetniško vrednost: risarske veščine in uporaba barv.

§  Ustvarjalnost in originalnost: ob upoštevanju prikaza teme tekmovanja Rad imam Slovenijo in uporabe logotipa Slovenija ter tudi edinstvenega in neobičajnega pristopa k risanju Slo-dla.

§  Izraženost teme natečaja tako v risbi kot podporni izjavi: kako uspešno učenec obrazloži, kaj predstavlja Rad imam Slovenijo v podporni izjavi in risbi, kjer svojo razlago risbe umesti tudi v kontekst Slovenije v Evropi.

Komisija je dodelila popolnim izdelkom največ 20 točk. Komisija je tako izbrala 29 finalistov, njihovi izdelki pa bodo objavljeni na tej spletni strani, kjer je možno glasovati, število glasov pa bo dodatni kriterij končne ocene.

Za izdelke na  spletni strani je možno glasovati do 24. marca 2015.

29 finalistovbo povabljenih na končni dogodek s podelitvijo nagrad 27. marca 2015 in bodo prejeli plaketo Domoljub, vrečko daril, njihove risbe pa bodo objavljene na spletni strani www.domoljubje.si. Vabilo  z vsemi podrobnostmi bo objavljeno na  tej spletni strani.

Najboljših šestbo prejelo za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu staršev ali učiteljev, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

Mojca Škrinjar, prof.,
za šolsko sekcijo VSO