Kviz Slovenija, moja država

Spoštovane učenke, dijakinje, spoštovani učenci, dijaki!

Živite v eni najlepših držav na svetu, Sloveniji. Imate skrbne starše, ki vam želijo le najboljše. Vse se zdi samoumevno, toda vedno ni tako. Na svetu je mnogo otrok, ki so sirote, brezdomci, brez nežnega zavetja doma. Vaši starši so vas povedli v življenje, vam ustvarili dom in državo. Nič od tega ni bilo lahko. Za državo so se morali vaši starši bojevati, nekateri so tudi izgubili svoje življenje za njo ali ostali trajni invalidi, druge so zgolj zaradi hrepenenja po lastni državi zaprli ali mučili. Žalost utihne, veselje nad dosežkom je močnejše. Nikoli pa ne smemo pozabiti poguma , ponosa in vztrajnosti tistih, ki os se odločili, se borili in vztrajali.

Zgodovina Slovencev sega daleč pred ponosno leto 1991, ko smo dobili lastno državo. Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je »stal in obstal« skozi vse vihre, potujčevanja, grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev.

Veseli nas, da ste se odločili sodelovati na tekmovanju, kjer boste pokazali znanje o zgodovini Slovencev in Slovenije. S tem ne prispevat le k lastni izobrazbi, temveč utrjujete podobo domovine zase in svoje zanamce. Vsa navodila najdete v samem razpisu tekmovanja. Želimo vam veliko uspeha pri reševanju tekmovalnih vprašanj!

Mojca Škrinjar, predsednica pedagoške sekcije VSO

Aleš Hojs, predsednik VSO

Boris Tomašič, direktor Nova24TV

 

Splošni pogoji kviza